Overlijden huisdier

Als het huisdier overlijd

De meeste huisdieren in Nederland sterven geen natuurlijke dood, maar worden geƫuthanaseerd om hen onnodig lijden te besparen. De letterlijke vertaling van het Griekse woord euthanasie luidt dan ook goede dood. Hoewel euthanasie voor het dier meestal de beste oplossing is, is het voor de eigenaar een verdrietige gebeurtenis.

Een beslissing nemen.

Voor de meeste mensen is het een hele zware beslissing om tot euthanasie over te gaan. Ze hebben liever dat hun huisdier " vanzelf" doodgaat. Het dilemma waar men voor staat, is namelijk altijd of het laten inslapen niet te vroeg gebeurt (zodat het dier een kans op genezing misloopt), of juist te laat ( waardoor het dier onnodig moet lijden.) Schuldgevoelens kunnen dan ook heel gemakkelijk optreden. Aan de ene kant wilt u het dier pijn besparen, aan de andere kant wilt u het dier niet kwijt. Deze gevoelens maken het soms moeilijk om een weloverwogen beslissingen te nemen. De beste oplossing is om samen met de dierenarts de dingen op een rijtje te zetten. Hij of zij kan de stand van zaken objectief voor u uiteenzetten, waardoor het nemen van een beslissing wellicht wat gemakkelijker wordt.                                                                                                                                           

Hoe verloopt een euthanasie?

Bij een euthanasie wordt er eerst een middel toegediend om het dier onder narcose te brengen. Daarna volgt de laatste en definitieve injectie. De dierenarts zal controleren of het hart is gestopt en de pols is weggevallen. Is dat het geval, dan is het dier overleden. Soms kunnen er dan nog onverwachte adem- of spierbewegingen optreden. Dit komt omdat het dier de controle over de hersenfunctie heeft verloren. Dit is een normaal verschijnsel. Het betekent beslist niet dat het dier nog leeft.

Wat gebeurt er na een euthanasie? 

Er bestaan verschillende mogelijkheden. De mogelijkheden die u heeft zijn:

  • destructie, hierbij wordt het met meerdere dieren word gecremeerd en verwerkt in grondstoffen
  • begraven op een dierenbegraafplaats
  • gezamenlijke crematie, samen met 1 of 2 andere dieren waarbij de as wordt uitgestrooid.
  • individuele crematie waarbij u de as terug krijgt in een eventueel zelf uitgekozen urn.